sobota, 19 lipca 2014

Kurczak w sosie gorgonzola i ryż z soczewicą

Dzisiaj przepis z mięsem w roli głównej tak naprawdę - chociaż na obecną chwilę mogłabym wykorzystać tylko drugą część, którą jest pyszny ryż z soczewicą. 
Od około czterech miesięcy nie jem mięsa i dobrze mi z tym, ale przepisów mięsnych sporo w swoim życiu przerobiłam i nie widzę powodu, żeby się nimi nie dzielić :) 

2 piersi z kurczaka
2 plastry szynki dojrzewającej (u mnie Serrano - dostaniecie w Biedronkach)
100g sera Gornonzola (niestety już nie dostaniecie w Biedronkach :( Dlaczego oni wycofali ten ser? Taki ból...)
50ml śmietanki słodkiej 12%

do sosu: -pieprz czarny mielony -sól -mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

do zamarynowania mięsa: -papryka ostra mielona 1 płaska łyżeczka -sól czosnkowa do smaku -tymianek 1 płaska łyżeczka -musztarda miodowa 2 łyżeczki -oliwa z oliwek 2 łyżki

1 woreczek ryżu
1/2 puszki soczewicy (nie musicie wybierać soczewicy z puszki - to oczywiste, ale tak jest zdecydowanie szybciej)
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól do smaku

Mięso należy natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami i musztardą i pozostawić w chłodnym miejscu przez minimum 20 minut. W tym czasie polecam wstawić sobie wodę na ryż i zacząć go gotować. Mięso po zamarynowaniu zawinąć w plasterki szynki i całość zawinąć w folię aluminiową. Kurczak powinien trafić do piekarnika, grzanie góra dół na około 25 minut (wszystko zależy od wielkości i grubości piersi - możliwe, że będą potrzebowały 35 minut, ale możliwe, że po 20 będą gotowe) 180/200 stopni.

W rondelku podgrzewamy śmietankę, przyprawiamy ją i rozpuszczamy w niej ser. Lekko odparowujemy.
Soczewicę przesmażamy z przyprawami i mieszamy z ugotowanym już ryżem. 
Po upieczeniu mięsa, rozwijamy je z folii, podajemy z sosem i ryżem :)






W razie pytań, sugestii, opinii, propozycji - jestem tu :D 
Wypróbujcie i dajcie znać, co myślicie!
Buziaki :)

5 komentarzy:

  1. Śmietana, ser... Masła tylko brakuje, by to danie miało szansę stać się ulubionym posiłkiem pewnej pary :D.
    Nie jadłam nigdy soczewicy, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahahahha :D
      no leciutkie nie jest, ale masła nie jadam, a śmietana 12% broni mnie trochę :)

      Usuń
  2. czy ta soczewica z sosem będzie prawie tak samo dobra bez ryżu? znajduje się on obecnie na liście składników zakazanych :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze, że jeśli smak soczewicy Ci odpowiada, to możesz ją jeść w każdej postaci, nawet samą, ale nie ukrywam, że z ryżem smak się dopełnia i jednocześnie równoważy :)

      A kasza kus kus? Też nie bardzo pewnie? :(

      Usuń
    2. no nie bardzo :( ale ale, w mojej diecie jednego dnia w tygodniu można sobie pozwolić na małe grzechy ]:-> wypróbuję następny w weekend, bo ten dzień to sobota - w sam raz na eksperymenty :D

      Usuń