niedziela, 31 sierpnia 2014

Miłość do makaronu - ulubione sposoby na makaron razowy/pełnoziarnisty

Dzisiaj moje ulubione sposoby na makaron pełnoziarnisty.
Łączenie go z zielonymi warzywami to dla mnie najlepszy pomysł, więc dzisiaj trzy banalnie proste przepisy właśnie z udziałem makaronu, warzyw i kilku niezbędnych dodatków.


Makaron pełnoziarnisty z gęstym sosem brokułowym
-makaron gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie
-różyczki brokuła gotujemy około 7 minut w posolonej wodzie
-drobno kroimy średnią cebulę i przesmażamy na łyżce oliwy
-przeciskamy przez prasę dwa ząbki czosnku
-smażymy ugotowane brokuły z cebulą, czosnkiem i doprawiamy
-sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
-rozdrabniamy brokuły na patelni, aby się rozpadły
-dodajemy 4 łyżki śmietanki 12% i trochę wody
-dodajemy 100 gram sera gorgoznola/mozzarella w wydaniu lżejszym i mniej intensywnym w smaku (jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty można dodać także trochę śmietankowego lub ziołowego serka fromage)


Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i słonecznikiem
-makaron gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie
-liście świeżego szpinaku myjemy i osuszamy
-przeciskamy przez praskę duży ząbek czosnku
-przesmażamy szpinak z czosnkiem na łyżce oliwy
-dodajemy ulubione przyprawy
-dodajemy 3 łyżki śmietanki 12%
-prażymy na patelni łyżkę ziaren słonecznika



Makaron pełnoziarnisty z duszoną cukinią, orzechami i serem pleśniowym
-makaron gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie
-1 dużą cukinię myjemy dokładnie, kroimy w dowolne kawałki i przesmażamy na łyżce oliwy
-garść orzeszków ziemnych miażdżymy i dodajemy po 3 minutach do cukinii
-rozgniatamy i siekamy 2 ząbki czosnku i dodajemy do cukinii razem z orzechami, dusimy razem około 5 minut
-dodajemy curry, sól, pieprz i sos piri piri (lub chilli mielone)
-gorący makaron mieszamy z duszoną cukinią i dodajemy ulubiony ser pleśniowy


Lubicie makaron? Z czym najchętniej go jecie?
Buziaki :)

12 komentarzy:

  1. Makaron ze szpinakiem jadam bardzo często, następnym razem dodam ziarenka słonecznika- fajne urozmaicenie:)
    Pozdrawiam florisa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję lekko je uprażyć na suchej patelni :)

      Usuń
  2. Czy specjalnie dla mnie mogłabym prosić o podanie kaloryczności dania ? Jestem na diecie i sie zastanawiam czy mogę to zjeść XDDDDDDDDD

    OdpowiedzUsuń
  3. ale co, że nie będzie podanej kaloryczności ? czy nie mogę tego zjeść ? XDDDDDDDDDDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie świruj Sel! :D
      Czipsy ostre zarzucasz, a mojego zdrowego makaronu się boisz :D

      Usuń
  4. hejka :) Mogłabyś pisać (chociaż mniej więcej) jakie ilości poszczególnych składników użyć? ;) Jak nigdy nie robiłam jakiegoś dania to ciężko ogarnać ile czego wrzucić, żeby było ok :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne pomysły, wypróbuję brokułowy w najbliższym czasie. Sorry za poprawianie, ale gramy są odmienne (100 gramów), zauważyłam, że ostatnio to jakiś nagminny błąd. Wybacz, mam uczulenie zawodowe :(

    OdpowiedzUsuń