środa, 28 stycznia 2015

Ulubione zapiekanki makaronowe, część I

Kocham makaron, w zapiekanej formie ostatnio chyba najbardziej, stąd kilka z wielu moich pomysłów, zapraszam :)
Jeżeli dobrze rozplanujemy pracę i w czasie podgotowywania makaronu, przygotujemy inne składniki, wykonanie całych potraw zajmie około 40 minut - licząc czas w piekarniku. W przypadku każdej z zapiekanek ustawiamy grzanie 'góra dół'.


Szpinak, boczek, żółta papryka, ser pleśniowy

-6 plastrów boczku wędzonego lub podgotowanego
-1 opakowanie liści szpinaku - około 200g
-dwie małe/1 duża żółta papryka
-100g sera pleśniowego [gorgonzola, lazur - w delikatniejszej wersji camembert]
-ulubiony makaron
-2 ząbki czosnku
-sól/pieprz

Wstawiamy wodę na makaron i w tym czasie:
-plastry boczku wytapiamy na patelni na chrupko, po czym odsączamy an ręczniku papierowym
-paprykę [ja obieram ze skórki] kroimy w dużą kostkęi podduszamy na patelni po boczku
-szpinak przelewamy wrzątkiem i odciskamy nadmiar wody

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ser, przeciśnięty czosnek, szpinak, kruszymy boczek, dodajemy podduszoną paprykę i w końcu podgotowany makaron - gotujmy około 6 minut, gdyż dojdzie w piekarniku.
Mieszamy dokładnie wszystko ze sobą, kiedy ser oblepi składniki, zamykamy naczynie, wstawiamy do 180 stopni na 15-18 minut. Smacznego! :)




Makaron razowy, papryka czerwona, boczek, ser żółty, cebula

-2 czerwone papryki
-6 plastrów boczku wędzonego lub gotowanego
-4 plasterki żółtego sera
-1 średnia cebula
-sól/pieprz/zioła prowansalskie

Postępujemy podobnie jak przy poprzedniej zapiekance. Tak też będzie przy kolejnych, czyli - wstawiamy wodę na makaron i:
-podduszamy cebulę pokrojoną w piórka
-boczek wytapiamy na chrupko
-papryki obieramy, duża kostka i dusimy kilka minut

Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu z makaronem, 2 plasterki sera rwiemy do środka, dwa układamy na górze zapiekanki. 180 stopni, około 13 minut zamknięte, bez przykrycia kolejne 8 minut.





Pieczarki, cebula, białe szparagi, śmietana, parmezan

-300g pieczarek
-szparagi świeże [ugotowane wcześniej] lub te ze słoiczka (głównie główki)
-2 średnie cebule
-100ml śmietanki 12%
-5 łyżek startego parmezanu/grana padano
-sól/pieprz/tymianek

I znowu to samo. Podduszamy cebulę i pieczarki odparowujemy na patelni. W naczyniu mieszamy wszystko ze sobą, dwie łyżki parmezanu zostawiamy do pozyspania z wierzchu. 180 stopni, pod przykryciem jakieś 13 minut, bez przkrycia 8 minut. Oczywiście pamiętamy o makaronie :D




Groszek konserwowy, boczniaki, parmezan

-300g boczniaków
-pół standardowej puszki groszku
-4, 5 łyżek parmezanu
-sól/pieprz/papryka słodka/tymianek

Wstawiamy wodę, boczniaki kroimy w paski i podsmażamy z przyprawami, dodajemy do naczynia razem z serem, groszkiem. Posypujemy serem dodatkowo i zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach około 13 minut, potem 8 bez przykrycia.


Dajcie znać, jakie połączenia makaronowe lubicie najbardziej. Zachęcam do wypróbowania moich pomysłów, smacznego!

4 komentarze:

  1. A niech cię, zachciało mi się zapiekanki ze szpinakiem. A nie mam szpinaku w domu i nie chcę mi się wychodzić. Jak ja do jutra wytrzymam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jakoś wytrzymałaś prawdopodobnie :D
      Smacznego :)

      Usuń
  2. Czy ser pleśniowy w I przepisie można zastąpić jakimś innym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Żółty jak najbardziej da radę, można się skusić na cheddar z Biedry - jest ostrzejszy, ale niekoniecznie :)

      Usuń