czwartek, 26 marca 2015

Na słono pieczone, część I - domowa pizza i ciasto filo ze szpinakiem

Uwielbiam wypieki na słono - tak już mam - słone przekąski > słodycze.
Stąd na moim stole nierzadko goszczą tarty, zawijańce z ciasta francuskiego czy filo, pizze i słone babeczki. 
Dzisiaj pizza z serem kozim, kabanosem i cebulą oraz ciasto filo ze szpinakiem - obie przekąski przygotujecie w około 40 minut.


Pizza z kozim serem, kabanosami i cebulą

Ciasto bez wyrabiania dłońmi :) [pod warunkiem, że macie takie mieszadełka-spirale do miksera]

-500g mąki tortowej
-szklanka ciepłej wody
-1 łyżka oliwy
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-10g suszonych drożdży

Mąkę przesiać przez sito, w czystej szklance rozmieszać drożdże z cukrem i 1/4 przygotowanej wody. Po kilku minutach dodać zaczyn do ciasta, rozmieszać na wolnych obrotach z oliwą i po chwili dodać resztę wody połączonej z solą. Miksować na tyle długo, aby utworzyła się elastyczna kula, odchodząca od mieszadeł. Uwaga na mikser, warto robić przerwy, aby go nie przegrzać.

Ciasto powinno wyrastać dwie godziny, ale ja korzystam z ciepłego piekarnika i tam ładnie rośnie w 30 minut.

Po tym czasie wystarczy wyłożyć na formę/kamień/blachę - można zrobić małe pizzerki - posmarować sosem i ułożyć dowolne składniki. 
Piekę około 10 minut w 200 stopniach - po 7 minutach sprawdzam, czy jest już gotowa.

Wersja z kabanosem przypadła otoczeniu do gustu dużo bardziej, niż połowa bez :D




Jeśli dostaniecie ciasto filo, warto nadziać je szpinakiem - razem grają idealnie.

Ciasto filo ze szpinakiem

-1 opakowanie ciasta filo
-oliwa do smarowania
-300g szpinaku mrożonego
-2 duże ząbki czosnku
-ulubiony ser - kozi, pleśniowy, mozzarella, żółty
-sól
-pieprz czarny
-suszona cebula

Farsz przygotowujemy po odparowaniu wody ze szpinaku - w rondelku, małe grzanie.
Doprawiamy czosnkiem, przyprawami i serem, tworzy się jednolita masa.

Po ostudzeniu wyłożymy ją na ciasto filo - płaty ciasta musimy przesmarować wielokrotnie oliwą - po tym zabiegu zawijamy farsz i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 20 minut.




Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. Masz szczęście, że jestem po kolacji, inaczej musiałabym dzwonić po pizzę, takiego mi smaka narobiłaś. . Jak się dorobię piekarnika, którego nie będę się bać, spróbuję taką pizzę zrobić - najlepsze jakie jadłam, to właśnie te domowe. Eh.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa no tak, Ty i piekarniki :D Trzymam kciuksy za bezpieczny egzemplarz! I rób, jak będziesz miała okazję, a jutro najwyżej zgrzesz zamówioną, ja planuję ;)

      Usuń
  2. Wszystko wygląda przepysznie!
    Co do przekąsek... "Mam tak samo jak Ty", koleżanki mi zazdroszczą, że potrafię się oprzeć czekoladzie, gorzej np. z chipsami ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak - chipsy - największa słabość od lat :(

      Usuń
  3. A gdzie można dostać ciasto filo?
    Ten przepis wygląda pysznie, świetne te przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ciasto filo swego czasu było w Biedronce, znajdziesz w Lidlu podczas tygodnia greckiego, ale myślę, że w Auchan czy Kauflandzie będzie w stałej ofercie.

      Usuń
  4. Ta pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Chyba zrobię sobie taką jutro^^ Powiedz proszę, gdzie kupujesz ser kozi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia i smacznego ;)

      Kozi ser dostaniesz w Lidlu, Biedronce lub większych marketach typu Auchan czy Real :)

      Usuń
  5. mmm ale zrobiłaś mi ochotkę na pizze ;)

    OdpowiedzUsuń